Lamor on rakennuttamassa 10.000 tonnin muovinkierrätyslaitosta Porvoon Kilpilahteen. Laitoksen peruskivi muurattiin torstaina 31. elokuuta. Tilaisuudessa aiempi kauppa- ja kehitysministeri, kansanedustaja Ville Skinnari, Lamorin toimitusjohtaja Mika Pirneskoski sekä Ilmastorahaston, italialaisen ja virolaisen teknologiatoimittajan ja lopputuotteen ostajan Shellin edustajat korostivat muovinkierrätyksen merkitystä.

Tontti on valmisteltu rakentamista varten, ja rakennustyöt pääsevät vauhtiin parin viikon kuluttua. ”Esikäsittelyn ja termokemiallisen prosessin teknologiat asennetaan ensi keväänä, ja laitoksen käyttöönoton arvioidaan ajoittuvan kesälle 2024”, kertoo Lamorin operatiivinen johtaja Johan Grön. ”Ensimmäiset pisarat lopputuotettamme, kierrätysmuovista tuotettua öljyä, toimitetaan vuoden 2024 jälkimmäisellä puoliskolla.”

Laitoksella muovijätteestä syntyy nestettä, jota voidaan käyttää uuden muovin valmistuksessa neitseellisen öljyn tavoin. ​Se soveltuu moniin käyttötarkoituksiin, joihin mekaanisesti kierrätetyt muovigranulaatit eivät sovi: näitä ovat esimerkiksi täydellistä hygieniaa vaativat ruokapakkaukset.

Tuote myydään Shellille, joka jatkojalostaa siitä muovinvalmistukseen sopivaa raaka-ainetta. Ensi vaiheessa Kilpilahti käsittelee 10.000 tonnia muovia vuodessa. Laitoksen rakennuttaa ja sitä operoi Lamor Recycling Oy, Lamorin ja Resiclon hankeyhtiö.

“Shell on innoissaan aloittaessaan yhteistyön Lamor Recyclingin kanssa. Sopimus tukee strategiaamme toimittaa asiakkaillemme enemmän kiertotalouteen perustuvia kemikaaleja”, sanoo Phil Turley, General Manager, Plastic Circularity Shell. “Sopimuksemme Lamor Recyclingin kanssa on jälleen yksi askel Shellin pyrkimyksissä edistää kannattavaa muovin kiertotalouden kehittämistä Euroopassa.”

”Tavoitteenamme on saavuttaa 100.000 tonnin portfolio muovin kemiallisessa kierrätyksessä vuoden 2026 loppuun mennessä. Kilpilahden laitos toimii pilottina ja mallilaitoksena tulevaisuudelle”, kertoo Lamorin toimitusjohtaja Mika Pirneskoski. ”Muovihaaste on globaalissa mittakaavassa valtava: maailmassa tuotetusta 8,3 miljardista muovitonnista vain yhdeksän prosenttia on kierrätetty. Olemme ylpeitä saadessamme toimia Shellin ja muiden kumppaniemme kanssa osana tämän haasteen ratkaisemista tuottamalla muovijätteestä arvokasta raaka-ainetta. Tavoitteena on kasvattaa kierrätetyn muovin osuutta ja vähentää luontoa saastuttavan muovijätteen määrää.”

Laitoksessa on kaksi pääprosessia: Muovi prosessoidaan esikäsittelyssä sopivaksi syötteeksi, jonka jälkeen se siirtyy termokemialliseen prosessiin. Siinä materiaali käsitellään hapettomassa tilassa, ja nestemäinen aine prosessoidaan ja toimitetaan jatkojalostettavaksi muovintuotantoon sopivaksi raaka-aineeksi.

”Valitsemamme TB Solutionsin ja Promecon teknologiat varmistavat luotettavan, tehokkaan ja turvallisen tuotannon, joka täyttää asiakkaan vaatimukset lopputuotteelle”, kertoo Johan Grön. ”Meillä on pitkä kokemus eri alojen parhaiden teknologioiden yhdistämisestä esimerkiksi erityyppisissä kansainvälisissä jätteenkäsittelyhankkeissamme. Muovin kemiallisen kierrätyksen laitoksen rakentaminen on meille kunnianhimoinen mutta looginen seuraava askel kohti puhtaampaa huomista.”

”Toivotamme uuden laitoksen tervetulleeksi Kilpilahden KILKE-materiaalikeskukseemme. Me Rosk’n Rollissa pyrimme luomaan kiertotalouden keskuksia, joihin alan toimijoiden on helppo sijoittua ja investoida toimialaa edistäviin laitoksiin. ”, kertoo toimitusjohtaja Vesa Heikkonen tuotantoalueen Lamor Recyclingille vuokranneesta Rosk’n Roll Oy Ab:stä.

”Hankkeen alkuvaiheessa meille oli tärkeintä löytää oikeat teknologiaratkaisut. Nyt voimme jatkaa täyttä vauhtia eteenpäin saadaksemme ensimmäisen laitoksemme toimintaan”, Mika Pirneskoski tiivistää.