Kuva: Patria

Suomi ja Latvia ovat yhdessä Patrian kanssa allekirjoittaneet puitesopimuksen yhteisen 6×6-panssariajoneuvojärjestelmän tuotantovaiheen hallinnasta. Tämän sopimuksen puitteissa hankkeen osapuolet voivat yhteisesti hallita hankintoja sekä saavuttaa ohjelman kokonaishankintojen laajuudesta teknistä ja taloudellista hyötyä.

Samaan aikaan Latvia ja Patria allekirjoittivat toimitussopimuksen, joka käsittää yli 200 miehistönkuljetukseen tarkoitettua 6×6-ajoneuvoa, jotka on kehitetty yhteistyöohjelmassa mukaan lukien niiden tuki- ja koulutusjärjestelmät. Ajoneuvotoimitukset tapahtuvat vuosina 2021-2029.

Suomi ja Patria puolestaan allekirjoittivat aiesopimuksen Suomen tulevasta sarjatoimituksista.

Ohjelma on avoin muille maille osallistujamaiden yhteisellä suostumuksella. Yleisesti ottaen tämä yhteinen ajoneuvojärjestelmä parantaa osallistujamaiden maavoimien liikkuvuutta, kustannustehokkuutta, yhteistoimintakykyä sekä ylläpitokykyä.

”6×6-ajoneuvojen sarjavalmistuksen aloitus on meille merkittävä virstanpylväs, ja me Patrialla olemme ylpeitä siitä, kun saamme tuoda esiin osaamistamme yhteisessä ohjelmassa, joka on osallistujamaiden kannalta erittäin kustannustehokas ratkaisu. Uskomme, että tämä kiinnostaa myös muita maita, jotka haluavat kehittää maavoimiensa liikkuvuutta”, Patrian toimitusjohtaja Esa Rautalinko toteaa.

”Patria 6×6 -ajoneuvo on huippuluokan tuote, jossa yhdistyvät erinomainen maastoliikkuvuus ja helppokäyttöisyys. Pitkä elinkaari ja tehokas ylläpidettävyys tekevät siitä erittäin kustannustehokkaan. Se sopeutuu useisiin tehtäviin ja on erittäin muuntautumiskykyinen tulevaisuuden tarpeisiin. Mielestämme Patria 6×6 on yksinkertaisesti tähän tarkoitukseen markkinoiden paras. Patrialla on myös kyky luoda tuotanto- ja ylläpitovalmiudet varmistaen samalla huoltovarmuutta”, sanoo Patrian Land-liiketoiminnasta vastaava johtaja Jussi Järvinen.

Patria 6×6 -ajoneuvossa yhdistyvät kaikki Patria XA- ja AMV-ajoneuvojen testatut ominaisuudet. Se on yksinkertaistettu, luotettava ja suunniteltu vastaamaan asiakkaiden korkeimpia vaatimuksia. Sen huippuluokan maastoliikkuvuuden takaavat tehokas voimayksikkö ja Patria AMV -ajoneuvosta tuttu itsenäinen jousitus. Tilavan sisätilan ja tarkoin suunnitellun käytettävyyden ansiosta ajoneuvoa on helppo käyttää ja kouluttaa.