Outokumpu siirtää yhden ferrokromiuuninsa käynnistämistä kunnossapitoseisokin jälkeen sähkön korkean hinnan takia – ruostumattoman teräksen tuotanto tavanomaisella tasolla

Poikkeuksellisen korkeiden energiahintojen ja epävakaiden energiamarkkinoiden takia ruostumattoman teräksen tuottaja Outokumpu on päättänyt viivästyttää yhden kolmesta ferrokromiuunistaan uudelleen käynnistämistä kunnossapitoseisokin jälkeen. Kunnossapitoseisokki alkaa 7.9.2022, ja uunin uudelleenkäynnistys oli alun perin suunniteltu viikolle 40. Ferrokromin tuotanto jatkuu noin 70 prosentilla sen täydestä kapasiteetista.

”Energian hinnat ovat nousseet merkittävästi, mikä on vaikuttanut negatiivisesti kustannuskilpailukykyymme muihin kuin eurooppalaisin kilpailijoihimme verrattuna. Toivomme, että sekä Euroopan unionissa että kansallisella tasolla ryhdytään määrätietoisiin toimiin energiamarkkinoiden vakauttamiseksi. Seuraamme tilannetta tarkkaan ja toivomme, että päättäjät ottavat aktiivisen roolin tavanomaisen toimintaympäristön palauttamisessa”, Ferrochrome-liiketoiminta-alueen johtaja Martti Sassi sanoo.

”Olemme jo optimoineet ferrokromituotantoa siten, että emme tuota sitä korkeimmilla sähkön tuntihinnoilla välttyäksemme pahimmilta hintapiikeiltä, kuten olemme aikaisemmin kertoneet*. Päätös siirtää yhden uunin käynnistämistä on jatkoa ferrokromituotannon optimoinnille”, Sassi jatkaa.

Suomessa Olkiluoto 3 -ydinvoimalalla on merkittävä rooli sähkömarkkinoiden vakauttamisessa, ja on elintärkeää, että voimalaitos saadaan tänä vuonna käyttöön energiamarkkinoiden tervehdyttämiseksi. Outokumpu käyttää Euroopan toiminnoissaan noin 4 terawattituntia sähköä, joka on lähellä Helsingin sähkön kokonaiskulutusta.

Ruostumattoman teräksen tuotanto tavanomaisella tasolla

Outokummun ferrokromituotannon vähentämisestä huolimatta yhtiön ruostumattoman teräksen tuotanto pysyy tammi–kesäkuun osavuosikatsauksessa ennakoidulla tasolla, eivätkä toimenpiteet vaikuta asiakastoimituksiin tai kolmannen neljänneksen taloudellisiin näkymiin. Kommentoimme neljännen neljänneksen näkymiä kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä 3.11.

Ferrokromi on raudan ja kromin seos, ja se on välttämätön raaka-aine ruostumattoman teräksen valmistuksessa. Ferrokromin tuotannon osuus koko Outokummun sähkönkulutuksesta Suomessa on yli 50 %.

*) Pia Aaltonen-Forsellin blogi 31.8.2022: Euroopan energiakriisi – sähkön hinnan nousun vaikutus Outokumpuun, https://www.outokumpu.com/fi-fi/news/2022/blogi,-c-,-euroopan-energiakriisi-%E2%80%93-s%C3%A4hk%C3%B6n-hinnan-nousun-vaikutus-outokumpuun-3149070